EĞRİ CETVEL İLE DOĞRU ÇİZGİ ÇİZİLMEZ

EĞRİ CETVEL İLE DOĞRU ÇİZGİ ÇİZİLMEZ
Yıllardır Alevi örgütlerinde emek veren her canı, önemsiyorum ve saygı duyuyorum. Bende bir arkadaşınız olarak yıllardır bulunduğum alan ve derneklerde, sivil toplum örgütlerinde çalıştım. Birçok ülkede ve alanlarda çalıştığımız halde, geldiğimiz nokta itibarıyla neleri başardık, neleri başaramadığımızı tartıştığımızda, vardığım sonuç şu. Çalıştığımız Alevi kurumlarında, başta ilkler yoktu, sadece alışıla gelmiş normal dernek tüzük programları ve delege seçimleriyle sınırlıydı. En çok belirleyici olansa, genel merkez genel başkan ve ulus devlet modelidir. Hâlbuki felsefemiz gereği “Yarın yanağından gayri her şeyimiz ortaktır”. Rıza Şehri’nde komünal üretim ve paylaşım felsefe olarak hepimizin bildiği temel bir ilkeydi. Hem ekonomide hem de düşünsel güç olarak kolektif fikirleri hep savunduk. Çağa uygun nasıl örgütlenmeliyiz? Ve Alevi kurmaları içindeki çıkmazları nasıl aşacağımızı, bir araya gelen “Gönüllü Canlar Olarak” aşağıdaki şu ilkleri yazıp, buna göre hareket etmemiz gerektiği kararına vardım. Alevilikte Öze Dönüş Hareketi’nin Amaçları ALEVİLİKTE ÖZE DÖNÜŞ HAREKETİ’NİN AMAÇLARI (arguvanhaber.com)
doğrultusunda, alan çalışmalarından sonuç çıkaran canlarla birlikte çağa uygun çalışma başlattık. Avrupa’da ve ülke içinde var olan “Dernek, Cem Evi ve Alevi Federasyonu” içinde birleştirici, ilkeli, eğitim çalışmalarını sabırla yürüttük. “Ben merkezli aidiyet dayamasına karşı çıktık”. Ortak akıl ve çıkarlar doğrultusunda çalışmaya önem verdik. Alevi kurumlarında var olan olumsuzlukları aşmak için doğru sorulara doğru yanıtlar vererek teorik, pratik çalışmalara el attık. Çanta dernekçiliğinin yukarılardan ‘emirler verme anlayışını reddettik. Sayısal çokluktan ziyade, kadro örgütlenmesini, eğitimini temel aldık. Hiçbir kurumu hedef almadık ve keskin söylemlerden uzak durduk. Ötekileştirmeden, dışta lamadan komün al düşünen birikimli canları içimize alarak çalışmalara hız verdik. Komün al fikirli insanları çalışmalarımıza davet ettik ve onlarla beraber yürüttük. Dil ve de tarihsel deneyimleri üzerine yazınsal çalışmalara başladık. Onlarca yazar araştırmacı, sağlık, hak, doğa, insan üzerine sunumlar yaptılar ve gücümüze güç kattılar. Onlara ayrı ayrı teşekkür eder saygılarımı sunuyorum.
Çağdaş ALEVİ Birliği – ÇAB-P | Facebook
Daha sonra Çağdaş Alevi Birliği Platformunu (ÇAB-P) kurup, aydın ve yazarlarımıza sayfalarda yer vererek özgür düşüncelerini yazdılar.
Ulus devlet anlayışını ve örgütlenmesini ret ediyoruz. 21 İlkemizle gelişen süreçte çağa uygun alet ve metotlarla çağımızın sorunlarına çözümler üreteceğiz.
Çünkü var olan çoğu Alevi kurumlar, bilinçli aydın, yazar, pirleri uzaklaştırarak, yerine “İslamcı ve Irkçı Dedeleri” yerleştirdiler. Çıkar sağlama yeri olarak bakanlar var. Bizler ise tam tersini yaptık. Bilim ve ilklere önem verdik. Bakınız Çağdaş Alevi Birliği Platformu (ÇAB-P) Facebook adresinde, Pir Hünkâr Hace Bektaşi Veli’nin, en az 8 özdeyişini ilkelerimizle birlikte hep sahiplenmekteyiz. En yüce servet ilimdir. Yolumuz; ilim, irfan ve insanlık sevgisi üzerine kurulmuştur. Düşünce karanlığına ışık tutanlara ne mutlu. Oturduğun yeri pak et, kazandığın lokmayı hak et. İlimden gidilmeyen yolun sonu karanlıktır.
Çalışmadan geçinenler bizden değildir. Karşısındaki insanın iyi olmasını isteyen, önce kendisi iyi olmalıdır. Âlimin uykusu cahilin ibadetinden üstündür. Ara bul. Bu bilgilerin ışığında, yaşanılır olması için titizlikle çalışan her canımıza teşekkür ediyorum.
Özverili rızalık temelinde çalışmalar bizi başarılara yöneltti. Bu bilgiler ışığında, pirlerimiz her toplantıda özenle üzerine durdular. İçe dönük çalışmalar ve uzun tartışmalar devam ediyor. Her söylenene kafa sallamak, alkış tutmak, ezbere ve kör inançlarla tembelce zaman geçirmek, bizi ve halkımızı yorduğunu özellikle belirtmekteyiz. İlkesi ve eğitim çalışması olmayan kurumlardaki canlara çağrım şudur.
Kendimizi ve kurumlarımızı değiştirelim, geliştirelim, ortak ilklerde birleşelim. Ulus devlet mantığı örgütlenmesi bizleri ilerletmeyeceği gibi zaman ve enerji kaybına yol açandır. İlkesiz ve eğitim çalışmaları olmadan, hiçbir düşünce gelişemez. En yetenekli kadroları kurum içinde görevlendirmeden başarı beklenemez.
Her farklı düşüneni “bölüyorsunuz” diye dışta lamadan zararın neresinden dönülürse kardır düşüncesini öneriyorum.
Örgütlenme modelimiz, komün al ve doğrudan demokrasiyi temel alıyor. Meclis örgütlenmemizi geliştirerek, yaşadığımız alanlarda sivil toplum örgütleriyle yakın bağlar kurup, ortak çalışmaya gayret ediyoruz. Doğrudan demokrasi pratiği ile ülke ve dünyadaki sorunların gündemi dışında kalmadan, hareket etmeye çalışmaktayız. Bu nedenle diyoruz ki, “Kirli suda iki defa yıkanılmaz”. “Eğri cetvel ile doğru çizgi çizilmez”.
Aşk ile. Aydın Can 4.1.2021

İlgili Haberler
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.
Menü
Sohbeti Başlat
Merhaba,Web Sayfamıza Hoşgeldiniz..
Size Nasıl Yardımcı Olabilirim?