Bütçe taslağına emeklilerden tepki: Emeklileri açlığa mahkum etmenin bütçesidir

Bütçe taslağına emeklilerden tepki: Emeklileri açlığa mahkum etmenin bütçesidir
2021 yılı bütçe görüşmelerine tepki gösteren Tüm Emekliler Sendikası Bornova Şubesi, hazırlanan bütçenin emekliler açısından sefalet ve yoksulluk anlamına geldiğini söyledi.
Tüm Emekliler Sendikası Bornova Şubesi Bornova Büyük Çarşı girişinde basın açıklaması yaptı

2021 Yılı Bütçe Yasa Tasarısı TBMM Plan Bütçe Komisyonunda görüşülüyor. Tüm Emekliler Sendikası Bornova Şubesi, “Emekliye, emekçiye bütçe” diyerek Bornova Büyük Çarşı girişinde basın açıklaması yaptı. “Mutfakta yangın var” pankartı açan emekliler, “Saraya değil emekçiye bütçe”, “Susma sustukça sıra sana gelecek” sloganları attı.

Basın açıklamasını okuyan Tüm Emekliler Sendikası Bornova Şube Başkanı Mehmet Düşünceli, görüşülen bütçenin emekliler ve emekçiler için olmadığının altını çizerek “Bu bütçe sağlıksızlığın bütçesidir. Bu bütçe savaşın ve silahlanmanın bütçesidir. Bu bütçe emeklileri açlığa mahkum etmenin bütçesidir” dedi.

“2021 BÜTÇESİ SEFALET VE YOKSULLUK DEMEKTİR”
Emeklilerin yüzde sekseninin açlık sınırının altında geliri olduğunu hatırlatan Düşünceli, “Bu maaşla insanca yaşam mümkün mü? Bu maaşla güvenli bir konutta oturmak mümkün mü? Hazırlanan bütçe kanununda bu sorunları çözmeye, bu insanların başkalarına muhtaç olmadan onurlu ve insanca bir yaşam sürmelerine dair bir ibare var mı? Hayır yok. Bu uygulama emeklileri açlığa itmektir. Yine bu bütçe ile 2021 yılı için emeklilere reva görülen zam oranı 3+3 ve enflasyon farkıdır. Zam oranlarının vicdansızlığı ve komikliği bir tarafa, enflasyon oranlarının siyasi iktidarın işine geldiği gibi hesaplanıp açıklandığı bilinmektedir. Dolayısıyla 2021 bütçesi, emekliler açısından sefalet ve yoksulluk demektir” diye konuştu.

Şube Başkanı Mehmet Düşünceli, son olarak taleplerini şu şekilde sıraladı:

Emeklilerin sendikalarına karşı açılmış kapatma davaları geri çekilmeli, Valilikler bu davalara taraf olmamalıdır.
Uluslararası sözleşmeler ve 25 yıldır emeklilerin zorluklarla baş ederek sürdürdüğü kazanımlar ve sendikal örgütlenme tanınmalı, anayasal güvence altına alınmalıdır.
En düşük emekli aylığı brüt asgari ücret tutarına yükseltilmelidir.
Yılda 4 sefer aylık tutarında ikramiye verilmelidir.
Sağlık hizmetleri tamamen kamusal olmalı, kamu eliyle yürütülmelidir. Özelleştirmeden vazgeçilmelidir.
Emeklilerden sağlık ve tedavi katkı payları alınmamalıdır.
Ekmek, et, su, elektrik, doğalgaz gibi temel ihtiyaç ürünlerine zam yapılmamalıdır.
Salgın koşullarında yaşlılara, kronik rahatsızlığı olanlara yerel ya da merkezi yönetim tarafından destek verilmeli, ihtiyaçları karşılıksız olarak karşılanmalıdır.
(İzmir/EVRENSEL)

Haber
İlgili Haberler
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.
Menü
Sohbeti Başlat
Merhaba,Web Sayfamıza Hoşgeldiniz..
Size Nasıl Yardımcı Olabilirim?