HDP “6 Eylül anma ve yas günü ilan edilsin” diyerek kanun teklifi sundu

HDP “6 Eylül anma ve yas günü ilan edilsin” diyerek kanun teklifi sundu
HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, 6 Eylül’ün 6-7 Eylül 1955’te hayatını kaybedenleri anma ve yas günü ilan edilmesi ile ilgili kanun teklifi verdi.

ANASAYFA GÜNCEL
Paylaş

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, 6-7 Eylül olaylarının yıl dönümünde, olaylarda hayatını kaybedenleri anma ve yas günü ilan edilmesi için kanun teklifi verdi.

Teklifte, 6-7 Eylül 1955 tarihinde yaşananların Türkiye tarihinin en utanç verici günlerinden biri olduğu belirtildi. O dönemin medyasında İstanbul’da yaşayan Rumlara yönelik halkı kışkırtma kampanyalarının yürütüldüğü ifade edilen gerekçede, “Kıbrıs Türktür Cemiyeti (KTC), Milli Türk Talebe Birliği (MTTB) ve Türkiye Milli Talebe Federasyonu (TMTF) gibi öğrenci örgütleri basında yer alan yalan haberlerin daha da fazla yaygınlaşması ve Rum düşmanlığının derinleşmesi için çalışmalar yürütmekteydi” denildi.

“IRKÇILIK BOYUTUNU GÖSTERİYOR”
Yalan haberlerle başlayan saldırılarda, resmi kaynaklara göre 4 bin 214 ev, bin 4 işyeri, 73 kilise, 1 sinagog, 2 manastır, 26 okul tahrip edildiği hatırlatıldı. Gerekçede, “Kiliselere saldırıldı, içindeki kutsal resimler, haçlar, ikonalar ve diğer kutsal eşyalara zarar verildi. 73 Rum Ortodoks kilisesi ateşe verildi. Olaylarda 11 kişi hayatını kaybetti. Helsinki Watch örgütünün bir raporuna göre ise ölenlerin sayısı 15 olarak kayıtlara geçiyordu. Tahrip edilen işyerlerinin sadece yüzde 59’u Rumlara aitken, kalan yüzde 17’sinin Ermenilere, yüzde 12’sinin Yahudilere ait olması ise olayın sadece bir yağma olmadığını ırkçılık boyutunun da olduğunu gözler önüne seriyordu” diye belirtildi.

Teklifte Türkiye futbolunun efsanelerinden biri olan Lefter Küçükandonyanis o günlerde yaşadıklarına da yer verildi:

“TFF 2018-2019 senesi futbol sezonuna ismi verilen, Türkiye futbolunun efsanelerinden biri olan aslen Rum olan Lefter Küçükandonyanis de, olayların mağdurlarından oldu. Lefter, o günleri şöyle anlattı: ’15 gün önce gol attığımda omuzlardaydım. O gün ise kayalar ve boya tenekeleri ile karşılaştım. En kötüsü harçlık verdiğim çocuklar evime saldırdı. Kızlarım küçüktü, onları öldürmeye kalktılar. Sonra çok sordular kim yaptı diye, ama o gün de söylemedim, bugün de söylemeyeceğim.’

6-7 Eylül 1955’te olaylara şahit olan Ekümenik Patrikhane’nin fotoğrafçısı Dimitrios Kalumenos, ‘Hıristiyanlığın Çarmıha Gerilişi’ kitabında olayları yazmıştır. Bu kitabı yazısında aktaran Serdar Korucunun aktarımında: ‘200 Rum genç kızına vahşice tecavüz ve işkence edildi. Boğaz’da, Ortaköy’de, akabinde aklını yitiren 80 yaşındaki bir kadına tecavüz edildi. Şişli’deki Rum Kabristanı’nda yakın zamanda gömülmüş olan İliaskos’un mezarını açtılar ve onun cesedini bıçakladılar! Başka mezarları da kazdılar, kemikleri çıkardılar ve kafataslarına top muamelesi yapıp tekmeleyerek Türk futbolunun ilerlemesi ve gelişmesine önemli katkı sağlayan ünlü Rum futbolcu Lefter Küçükandonyadis’i alaya almak için ‘Lefter Gol, Gol, Gol!’ diye bağırdılar!’ ifadeleri yer almıştır. Bu olaylar neticesinde pek çok Türkiye’de yaşayan Rum yurttaş can ve mal güvenlikleri olmadığı için Türkiye’yi terk etmek durumunda kalmıştır.”

Reklam

Aradan geçen 65 yıla rağmen hala yüzleşme sağlanmadığına dikkat çekilen gerekçede, etkin soruşturmanın yürütülmemesi sonucunda mağdurların adaletin yerini bulmadığı hissiyatının toplumsal barış için risk oluşturduğu belirtilerek ‘6 Eylül gününün 6-7 Eylül 1955’te Yaşanan Olaylarda Kaybedenleri Anma ve Yas Günü’ olması için kanun teklifi sunuldu. Teklifte 6 Eylül gününü içine alan hafta boyunca ilgili kurum, kuruluş ve sivil toplum örgütleri iş birliğiyle anmalar ve nefret söylemi, linç ve soykırım konusunda duyarlılığı artırmaya yönelik etkinlikler düzenlenmesi yer aldı.

GÜRKAN: YÜZLEŞME OLACAKSA FELAKETE GÖTÜREN POLİTİKALAR SORGULANARAK MÜMKÜN OLABİLİR
Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Selma Gürkan da 6-7 Eylül’ün 65. yılında Twitter’dan yaptığı paylaşımda “6-7 Eylül kıyımının 65. yılı. Planlanlanmış, organize bir kıyım. Katliama katledilenlerin malını, mülkünü yağmalamak da eklenerek hafızalardan silinmeyecek bir felaket yaşatıldı. Bu felaketle bir yüzleşme olacaksa, felakete götüren politikalar sorgulanarak mümkün olabilir. Katliam kabul edilerek ‘Yas günü’ ilanı ve Meclis Araştırması taleplerinin kabul edilmesi bir adım olur. İktidarların siyasi gelenek olarak aynı yoldan yürümesi yerine demokratikleşmenin yolu halka karşı işlenmiş suçların her yönüyle açığa çıkarılması ve mahkum edilmesinden geçer” dedi. (HABER MERKEZİ)

Haber
İlgili Haberler
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.
Menü
Sohbeti Başlat
Merhaba,Web Sayfamıza Hoşgeldiniz..
Size Nasıl Yardımcı Olabilirim?