OHAL insanları açlığa mahkûm etti

OHAL insanları açlığa mahkûm etti
TMMOB’nin KHK’lerle ihraç edilen mühendis mimar ve şehir plancılarına ilişkin raporundaki ankete göre katılımcıların yüzde 99’u yargılamadan sonuç elde edemedi. Yaklaşık 3 bin kişinin ihraç edildiğine dikkat çekilen raporda, “İnsanlar işsizliğe ve açlığa mahkûm edildi” dendi.

OHAL insanları açlığa mahkûm etti

Haber Merkezi

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), ‘OHAL Kanun Hükmünde Kararnameleri (KHK) İle İhraç Edilen Mühendis, Mimar Ve Şehir Plancıları Raporu’ yayımlandı. OHAL sürecinde işsiz kalan, ihraç edilen mühendis, mimar ve şehir plancısı sayısının yaklaşık 2 bin 987 olduğu aktarılan raporda, ihraç edilen 789 kişinin ise TMMOB üyesi olduğu belirtildi.

Raporda, OHAL sürecinde kamu görevinden ihraç edilen ve KHK’ler nedeniyle işsiz kalan mühendis, mimar ve şehir plancılarının yaşadıkları sorunları tespit etmek için 291 kişi üzerinde yapılan ankete de yer verildi. Anketin ihraç edilenlerin beklentilerine bir çözüm üretmeyi amaçladığı belirtilen raporda, “OHAL KHK’leriyle ihraç sorunun hâlâ sürüyor. Meslektaşlarımızın gasp edilen tüm hakları iade edilene kadar belirli zaman aralıklarıyla benzer veya detaylandırılmış araştırmalarının yapılmasının önemli olduğunu vurgulamak gerekir” dendi.

CAN YAKICI YANITLAR

Online şekilde yapılan anket 16 Kasım 2018-3 Ocak 2019 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Katılımcılar, “OHAL dönemi, mühendis mimar şehir plancıları nasıl etkiledi ve hâlâ OHAL dönemindeki kararlar nasıl etkisini sürdürüyor” sorusuna verilen yanıtların can yakıcı nitelikte olduğunu ortaya çıkardı. Raporda şunlara dikkat çekildi: “Kurum kararı ile kamu görevine son vermek, OHAL KHK’si ile kamu görevinden ihraç edilmek, Belediyelere atanan kayyumların sözleşme akdini feshetmesi ile 696 Sayılı KHK ile getirilen ve taşeron işçilerin kadroya alınmasını öngören düzenlemeden güvenlik soruşturmasının olumsuz gelmesi nedeniyle işini kaybetmek, İş Kanunu’nun 25. Maddesi ile süresiz olan iş sözleşmesinin feshedilmesi ya da emekli olmak zorunda bırakılmak gibi yöntemlerle OHAL süreçlerinde insanlar işsizliğe ve açlığa mahkûm edilmiştir.”

Katılımcıların kamu görevinden ihraç edilme ve işten çıkarılma işlemlerinin verileri şu şekilde:

►OHAL KHK’si kamu görevinden ihraç edilen: 236
►Kurum kararı ile kamu görevinden çıkarılan: 20
►Belediyelere atanan kayyumların sözleşme akdini feshedilen: 6
►OHAL kapsamında sözleşme yenilemeyen: 7
►OHAL kapsamında kapatılan kurumlar nedeniyle ihraç edilen: 9
►Hem kurum kararı hem de OHAL KHK’si ile ihraç edilen: 2
►Güvenlik soruşturması nedeniyle atamanın iptali ile ihraç edilen: 2
►İstifaya zorlanmayla: 6
►Emeklilik sonrası OHAL KHK’si ile ihraç edilen: 1
►İstifa sonrası OHAL KHK’si ile ihraç edilen: 1

ÇOK SAYIDA HAK İHLALİ

Raporda anketten çıkan sonuçlara göre yaşanan hak ihlallerinden bazıları şu şekilde sıralandı:

►Adil yargılanma hakkı ihlali,
►Pasaport tahdidi ile seyahat özgürlüğünün ihlali
►Banka hesaplarına bloke konularak ek ekonomik müdahalelerde bulunulması
►Psikolojik baskı, ayrımcılığa uğrama, toplumsal dışlanma, itibarsızlaştırılma, göç etmeye zorlanma
►İşkence, sürgün, tutukluluk, gözaltı
►Sivil ölüm

KAYIT DIŞI ÇALIŞIYORLAR

Katılımcılar, “Kamu görevinden ihraç edildikten sonra herhangi bir yerde çalışmaya başladınız mı?” sorusuna ise yüzde 41’ine hayır, yüzde 59’una evet yanıtını verdi. Raporda, çalıştığını belirten kişilerin büyük çoğunluğunun kendi mesleğini yapmadığı ya da kayıt dışı çalıştığı görüldüğü vurgulandı.

“KHK nedeniyle oluşan hak kayıplarınıza ilişkin olarak açmış olduğunuz davalarda veya başvurularınızda kazanım elde ettiniz mi?” diye sorusuna yanıtına ise katılımcıların yüzde 99’u kazanım elde edemediğini vurguladı.

Haber
İlgili Haberler
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.
Menü
Sohbeti Başlat
Merhaba,Web Sayfamıza Hoşgeldiniz..
Size Nasıl Yardımcı Olabilirim?