Baro önündeki anmadan kaçırılan Ebru Timtik’in cenazesi Gazi Cemevi’nde

Avukat Ebru Timtik’in cenazesi İstanbul Barosu önündeki anmadan kaçırılarak Gazi Cemevi’ne getirildi. Polis, cemevine aile ve avukatlar dışında kimsenin girmesine izin vermiyor.
Ebru Timtik’in cenaze töreni
Ebru Timtik için İstanbul Barosu önünde düzenlenen törenden | Fotoğraf: Evrensel

ANASAYFA GÜNCEL

Ölüm orucunun 238’inci gününde hayatını kaybeden Avukat Ebru Timtik’in cenazesi, İstanbul Barosu ününde yapılacak tören öncesi Adli Tıp Kurumu önünden kaçırıldı. Yetkililer, baro önündeki töreni engellemek için cenazeyi Gazi Cemevine götürdü.

Cenazenin kaçırılmasına engel olmak için cenaze aracının önünü kesen gruba da polis plastik mermi sıktı. Adli Tıp Kurumu önündeki kitle, Gazi Mahallesi’ne hareket etti.

Ebru Timtik’in cenazesi ve polisler

Fotoğraf: Eylem Nazlıer / Evrensel

Cenazenin kaçırılmasına rağmen İstanbul Barosu önünde bulunan avukatlar tarafından burada tören düzenlendi. Törende konuşan Avukat Sinan Zincir, “Ölüm değil yaşam dedik. Sesimizi Latin Amerika, Afrika duydu, bu ülkenin yargısı duymadı” dedi.

BARO BAŞKANI: ADİL YARGILANMA HAKKININ SAVUNUCUSU OLACAĞIZ
Anmaya Baro Başkanı Mehmet Durakoğlu da mesaj gönderdi. Durakoğlu’nun mesajında şu ifadeler yer aldı:

“Ebru Timtik ve diğer meslektaşlar için haksız bir karar verildi. Hak mücadelesini savunamamak ölümden de beter. Herkes bilmelidir ki bu ölüm engellenebilirdi. Engellemediler. Topyekun devletin duyarsızlığını nasıl izah edebilirler? Mücadelemizi sürdüreceğiz. Ona rahmet dilerken, uğruna adil yargılma hakkının savunucusu olacağımıza söz veriyoruz.”

İstanbul Barosuna asılan Ebru Timtik pankartı

Fotoğraf: Evrensel

ÖHD: ADALET BAKANI BİR ŞEY DEMİYOR
ÖHD Eş Genel Başkanı Ayşe Acinikli de şunları söyledi:

“Yaşadığımız bu şey hukuktan geriye ne kaldıysa bir milat. Yapılan mücadeleyi anlatmaya hiçbir sözlük yeterli olmayacak. Adil yargılama için bedenini ortaya koymak yaşadığımız süreci ortaya koyuyor. Daha yargılama sürecinde onların haksızlığa uğramaması için sesimizi bütün dünyaya duyurduk. Adalet bakanı çıkıp hiçbir şey demiyor. Hala kimseden bir ses çıkmıyor. Aytaç Ünsal’ı yaşatmak için hala çok geç değil. Aytaç da aynı şeyi yaşamasın diye mücadelemize devam edeceğiz.”

AYTAÇ ÜNSAL: ALACAĞIZ HAKKIMIZI
Ölüm orucundaki bir diğer avukat Aytaç Ünsal da tedavi altında olduğu hastaneden bir mesaj gönderdi: “Canım avukatım, arkadaşım, adalet yoldaşım… Göz göre göre öldürdüler seni. Var mı dünyada adalet için bir örneği ömrünü veren bir avukat. Alacağız hakkımızı. Senin için alacağız.”

CEMEVİNE YALNIZCA AİLE VE AVUKATLAR ALINDI
Gazi Cemevi önüne de barikat kuran polis, içeriye yalnızca aileyi ve bazı avukatları aldı. Basının ve Timtik’in bazı akrabalarının da içeri girmesi engellendi. Gerekçe olarak koronavirüs salgınını gösteren polislere yurttaşlar, “Korona şimdi mi bahane oldu” diye sorarak tepki gösterdi.

Tören için cemevi önüne gelenler arasında HDP milletvekilleri Musa Piroğlu ve Dilşad Canbaz ile bağımsız vekil Ahmet Şık da yer aldı.

DERSİM BAROSU: TEK İSTEĞİ ADİL YARGILANMAKTI
Öte yandan Dersim Barosu, Ebru Timtik için yayımladığı mesajda “Adil yargılanma, hak ve adalet mücadelemizde seni hep saygıyla anacak ve unutmayacağız” dedi.

Açıklamada “Timtik sadece kendisi için değil ülkesi ve dünyada adalet istiyordu. Arkadaşlarıyla yargılandıkları dosyanın ilk celsesinde tahliye edildiler. Hukuk dışı irade onlar içerdeyken adımını dışarı atmadan tekrar tutuklama kararı verdi. Tecavüzcüyü, tacizciyü, en son Musa Orhan’ı salıveren irade, Timtik’in Munzur’dan bir tas su talebi için kılını kıpırdatmadı. Tek istediği adil yargılanmaktı.” ifadeleri yer aldı. (İstanbul/EVRENSEL)