Kariye Müzesi’nin ibadete açılmasına Yunanistan ve AB’den tepki

avrupa birliğiKariye Müzesiyunanistan
22 Ağustos 2020 – 10:07
PİRHA – Ayasofya’dan sonra Kariye Müzesi’nin de cami olarak ibadete açılmasına Yunanistan ve Avrupa’dan tepki geldi. Yunanistan, müzenin ibadete açılmasını provokasyon olarak nitelendirdi.

Ayasofya’dan sonra Kariye Müzesi’nin de cami olarak ibadete açılmasına Yunanistan ve Avrupa’dan tepki geldi. Yunanistan Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada “Dünyanın her yerindeki dindar insanlara ve insanlık uygarlığının anıtlarına saygı duyan uluslararası topluma karşı bir başka provokasyon” diye nitelendirdi.

“ULUSLARARASI TOPLUMA MEYDAN OKUNUYOR”

Açıklamada “Ayasofya’dan sonra uluslararası tepkiye rağmen Türk topraklarında UNESCO kültürel mirasının bir başka anıtının niteliği daha gaddarca hakarete uğradı. Türkiye’nin bir kez daha uluslararası topluma meydan okuduğunu gösterdiğini” belirtiği açıklamanın devamında Türkiye’yi “21. yüzyılın medeniyetler arası karşılıklı saygı, diyalog ve anlayışına geri dönmeye” çağırdı.

Kariye Müzesi’nin cami olarak ibadete açılacak olmasına bir diğer tepki de Avrupa Birliği’nden geldi. AB Komisyonu Sözcüsü Nabila Massral, “Ayasofya gibi Kariye de UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde. Türkiye Medeniyetler İttifakı projesinin kurucu üyesi olarak dinler ve kültürler arası diyaloğu, bir arada yaşamayı ve hoşgörüyü teşvik edeceğini taahhüt etmişti” diye konuştu.

(HABER MERKEZİ)