KURT ELMANIN İÇİNE GİRDİ

KURT ELMANIN İÇİNE GİRDİ

Ateş düştüğü yeri yakar. Beyrut’a ateş düştü. Aile olarak on binler, kişi olarak yüzbinler acıya gark oldu. Keder büyük ve tarifsiz. Bilindiği üzere patlama amonyum nitrat kaynaklı . Amonyum nitrat hem patlayıcı hammaddesi, hem endüstriyel tarımın üretim girdisi. Savaşta anında yok eder. Endüstriyel tarımda tahribatını zamana yayarak ölümcül olur.

Saf su damlaları

Beyrut’ta patlama öyle böyle değil, hacimli; binlerce ton ile ifade edilelecek kadar tonajlı. Tamı tamına 2.750 ton. Yaktı, yıktı saniyeler içinde hızla yatay ve dikey yayıldı. Ardında acı sarmallı büyük bir enkaz bıraktı. Üstelik tehlike tam olarak geçmiş değil. Olası şiddetli ters rüzgârlar, zehirin etkisini uzaklara ulaştırabilir, etki alanını daha da genişletebilir. Yağacak bir yağmur saf su damlaları olarak yeryüzüne inmez.

Geçmiş olsun Beyrut ve gezegen

Geçmiş olsun, başınız sağolsun Beyrut. Geçmiş olsun ve başımız sağolsun gezegenimiz. Gezegenimiz diyorum, çünkü patlamanın ilk etapta tahribat yarattığı yer Beyrut. Bu doğru. Ama tahribatın etkilerini göreceğimiz yer tüm gezegen olacak.

Küresel şirketlere uyruk

Evet, ülkeler var, ulusal. Sözde başına buyruk her biri. Gel gör ki, hepsi de bir ejderhaya dönüşmüş küresel şirketlere uyruk. Her ulusun sınırları var; ama insanlar için geçilmez; küresel şirketlerin malları ve paraları için yol geçen hanı. Küresel şirketler gibi gazlar ve zehirler de sınır tanımıyor. Ulus filan takmıyor. Ne erken uyarı sistemleri, ne havadan ölüm kusan uçaklar engel olamıyor. Olamaz da.

Amerika ve Kore, Bulgaristan ile Endonezya

Rusya’daki nükleerden Amerika ve Kore, Türkiye’deki jeotermal ve termik santralden Bulgaristan ile Endonezya azade değil. Gök kubbemiz tek. Ve gezegenimizin baş belaları küresel şirketler melanetleriyle her yerde arzı endam ediyor. Dünyaya mütemadiyen çomak sokuyor ejderhalar. Ekonomik, iklim ve gıda krizlerini besliyor, oradan semiriyorlar.

Köpek dişleri

Biliniyor. Kapitalizm kriz içinde. İçine düştüğü krizden kendisini yeniden üretmek için kırsala yönelmiş, köpek dişlerini doğaya geçirmiş durumda. Parçalıyor. Maden şirketleri bir yandan, enerji şirketleri dört bir yandan, endüstriyel tarımın zehir saçması havadan, karadan, sudan molasız devam ediyor. Bilcümle küresel şirket, elmanın içindeki kurt misali yiyip bitiriyor dünyayı. Ülke yöntenlerini avuçlarına almış, ekolojiyi takmıyor, canlı haklarına aldırmıyor, bütün dünya için tehlike biriktirmeye devam ediyor(lar).
Abdullah Aysu

Köşe Yazıları
İlgili Haberler
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.
Menü
Sohbeti Başlat
Merhaba,Web Sayfamıza Hoşgeldiniz..
Size Nasıl Yardımcı Olabilirim?