CHP çoklu baro düzenlemesinin iptali için AYM’ye başvurdu

CHP çoklu baro düzenlemesinin iptali için AYM’ye başvurdu
CHP çoklu baro düzenlemesine karşı Anayasa Mahkemesine başvuru yaptı. CHP Grup Başkanvekili Altay, “Mahkemenin başvurumuzu yüzde 100 kabul edeceğine eminim’” dedi.
Çoklu baro eylemi
Fotoğraf: Evrensel

ANASAYFA GÜNCEL
Paylaş

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay çoklu baro yasanın iptali için Anayasa Mahkemesi (AYM) başvurusunu partisi adına yaptı.

Altay, “Barolar arasında oluşacak siyasi rekabet düzeni ortadan kaldırır. Bu düzenleme adil yargılama ortamını ortadan kaldırır. Bahçeli’ye de şaşırıyorum nasıl olur ses çıkarmaz’” açıklamasında bulundu.

Altay sözlerine şu şekilde devam etti:

“Ben buraya çok geldim. Ama ilk defa yüzde yüz itirazımızın kabul edileceğini düşünerek ayrılacağım. Ancak bu itirazımız reddedilirse Tayyip Erdoğan’ın bundan sonraki adımı çoklu hukuk olacaktır. Bu da bir yıkım olur.”

TBB CHP’YE RAPOR GÖNDERDİ
Türkiye Barolar Birliği (TBB) ise başvuru öncesi çoklu baro düzenlemesinin Anayasa’ya aykırılığına dair hazırladığı raporunu CHP’ye gönderdi.

TBB’den yapılan açıklamaya göre, TBB Yönetim Kurulu kararıyla konusunda uzman akademisyenlerden oluşan bir heyet, “Avukatlık Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” ile ilgili yeni düzenlemeyi ayrıntılı inceledi.

Çoklu baronun Anayasa’ya aykırı olduğu belirtilen raporda, Anayasa Mahkemesinin ilgili kararlarına yer verildi.

Raporda, çoklu baronun Anayasa’nın 135. maddesindeki mesleki dayanışma ilkesine aykırı olduğu, savunmanın yargının kurucu unsuru olduğu ilkesini ihlal ettiği ve savunmayı zayıflatacağı tespitleri yapıldı.

Raporda, baroların Türkiye Barolar Birliği Genel Kurulu’ndaki temsiline ilişkin yeni oranın da ölçülü olmadığı ifade edildi.

Rapor TBB Genel Sekreteri Sabiha Tekin tarafından Anayasa Mahkemesinde açılacak Anayasa’ya aykırılık davasında değerlendirilmek üzere CHP Meclis Grup Başkanlığına sunuldu.

“BAROLARIN FARKLI İSİMLERİ KULLANMALARI YASAK”
öte yandan TBB’den yapılan bir diğer açıklamada ise baroların kuruluşunda kuruldukları ilin adından başka bir isim kullanmasının yasak olduğu bildirildi.

Açıklamada, 7249 sayılı “Avukatlık Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”la Avukatlık Kanunu’nda yapılan değişiklikle, “Aynı ilde yeni bir baronun kurulması halinde Türkiye Barolar Birliği, tüzel kişilik kazanma tarihini esas almak ve birden başlamak suretiyle baroları o ilin adıyla numaralandırır” hükmü getirildiği hatırlatıldı.

Kanunda yapılan değişiklik sürecinde, Türk Patent ve Marka Kurumu’na çoklu baro düzenlemesiyle ilgili birden fazla isim başvurusunda bulunulduğu belirtildi.

Açıklamada, baroların farklı isimleri kullanmaları ve tescil ettirmelerinin yasak olduğu, bu konuda TBB Başkanlığınca Türk Patent ve Marka Kurumu’na resmi yazıyla bilgi verildiği kaydedildi.

Baroların tescilinin, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından değil, yine kanuna göre TBB tarafından yapılacağı aktarılan açıklamada, “Kuruluşu tamamlanmayan baronun tescili de mümkün değildir. Kanun uyarınca baroların kuruluşunda kuruldukları ilin adından başka bir isim kullanması yasaklanmıştır” denildi. (HABER MERKEZİ)

Haber
İlgili Haberler
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.
Menü
Sohbeti Başlat
Merhaba,Web Sayfamıza Hoşgeldiniz..
Size Nasıl Yardımcı Olabilirim?