Yataklar artıyor ama hemşire sayısı yetersiz

Yataklar artıyor ama hemşire sayısı yetersiz
Koronavirüsle mücadelenin en önemli aktörlerinden olan yoğun bakım hemşireleri, yeterli sayıda deneyimli hemşire olmadığı için deneyimsizlerin Covid-19 tanılı hastaların bakım sorumluluğunu tek başına almak zorunda kaldığını söyledi

Mustafa M. Bildircin

Koronavirüs salgını ile mücadelede kilit rol oynayan yoğun bakım hemşireleri, yoğun bakım yataklarının sayısı artarken ünitelerde yaşanan yoğun bakım hemşiresi eksikliğinin, deneyimi olmayanlarla giderilmeye çalışıldığını bildirdi. Türk Yoğun Bakım Hemşireleri Derneği’nce (TYHBD) hazırlanan, “Güncel Durum Raporu” isimli çalışmada, Covid-19 tanılı hastalar için açılan ya da açılması planlanan yeni yoğun bakım ünitelerine yoğun bakım hemşiresi sağlama stratejilerinin yetersiz kaldığı belirtildi.

Raporda yoğun bakımlarda koronavirüs ile mücadele sürecinde yaşanan sorunlara dikkati çekildi. Covid-19 tanısı ile yoğun bakım ünitesinde yatan hastaların, ağır solunum yolu hastalığı ve olası çoklu organ yetmezliği nedeniyle çok yakından takip edildiğinin altını çizen TYBHD raporunda, bu hastaların bakımında hemşire/hasta oranının 1:1 ya da 1:2 şeklinde olması gerektiği vurgulandı. Eğitimli, sertifika sahibi bir yoğun bakım hemşiresinin en fazla dört hastanın bakım yönetimine rehberlik etmesi gerektiği ifade edildi.

STRATEJİLER EKSİK

Raporda, nitelikli ve sayısı yeterli yoğun bakım hemşirelerinin, yoğun bakımda yatış süresi, komplikasyon oranları gibi noktalarda doğrudan olumlu etkisi olduğu kaydedildi. Salgın şartlarında, ünitelerde yaşanan yoğun bakım hemşiresi eksikliğinin, daha önce yoğun bakım deneyimi olmayan ya da yoğun bakıma ilişkin bilgi ve becerisi olmayan hemşirelerle giderilmeye çalışıldığı belirtilerek, “Yeni yoğun bakım ünitelerine yoğun bakım hemşiresi sağlama stratejilerinin yetersiz kaldığı görülmektedir” denildi.

HEMŞİRELER TÜKENMİŞ HİSSEDİYOR

Dernek, hasta ve çalışan güvenliği açısından önemli olduğu belirtilen şu noktaların altını çizdi:
* Hemşireler hastalara yeterince hizmet verilememesi kaygısından son derece endişeli olup kendilerini şimdiden tükenmiş hissetmektedir.
* Hastanelerin diğer kliniklerinde çalışan ve yoğun bakım ünitelerinde görevlendirilen hemşireler oryantasyon programından geçmeden yoğun bakımda çalışmaya başladı.
* Üniversite hastanelerinin yüksek KPSS puanı açıklaması, özel hastanelerde çalışmakta olan ve istifa edemeyen pek çok hemşirenin Bakanlık hastanelerine yerleşmiş gözükmesine rağmen görevlerine başlayamaması.

ORYANTASYON TAMAMLANMALI

TYBHD’nin raporunda, sorunlara çözüm olacağı belirtilen bazı öneriler şöyle sıralandı:
* Yoğun bakım ünitelerinde şimdiye kadar görevlendirilmiş ve oryantasyon almamış tüm hemşirelerin hızla temel düzey yoğun bakım oryantasyon eğitimleri tamamlanmalı.
* Yoğun bakım hemşire ekibine yeni katılan hemşirelere yalnız hasta bakım sorumluluğu verilmemeli.
* Yoğun bakım desteği gereken hasta sayısının azaltılması için erken tanı, tedavi ve koruyucu sağlık hizmetlerine gereken önem verilmeli, sürecin yönetimine yönelik mesleki örgütlerin katkısı alınmalı.

Haber
İlgili Haberler
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.
Menü
Sohbeti Başlat
Merhaba,Web Sayfamıza Hoşgeldiniz..
Size Nasıl Yardımcı Olabilirim?