DERMAN ELLERİMİZDE

Cümle varlığa Hak diye bakan öğretimiz, Yol’umuz sevgiyi, paylaşımı esas alır.
Alevilik; ikrar ve rızalıkla başlayan sosyal, ekonomik, hukuk, eşit paylaşım, adalet mekanizmalarını barındıran gönül birliğine ve ortak akla dayanan alternatif bir yaşam felsefesi, Yol’udur. Anayasası gönüle yazılmıştır.
Öğretimiz Erkan ve ritüelleriyle bireysel değil toplumsal yaşamı esas alır. Yaşadığımız korona (covit 19) günlerinde bırakın toplumsallığı ev içinde bile yalıtımlı olmak zorunda kaldık.
Hünkar’ın *Bilimden gidilmeyen yolun sonu karanlıktır* sözü hurafelerden arınmanın önemini belirtmektedir. ‘El ele el Hakka’ düsturuyla dayanışma ihtiyacı her zamankinden daha acil ve önemlidir.
Bilimsel Laik eğitim, halk için sağlık temel olmalıdır. Diyanete ve silaha ayrılan bütçeyle eğitim ve sağlık sorunu kalmayacakken halktan yardım isteyen bir ülkedeyiz. Bu virüsün yarattığı felaketin sonuçlarını hep birlikte yaşıyoruz. Yardım malzemelerine el konulduğu bir dünyada on binlerce hacının evlere kontrolsüz gönderildiği, Tabipler birliğinin değil diyanetin katıldığı kriz masasıyla sağlık emekçilerinin bile hayatlarının korunamadığı zamanı yaşıyoruz.
Doğa ve insanlık acı içinde. Tanığız, görüyoruz, sorumluyuz. Son yaşanan Virüsten öncede doğa ve insan yaşamı doymak bilmeyen egemen kapitalist sömürü sistemiyle sıkıntı içindeydi. Ekonomik krizini atlatamayanlar baskıcı yönetimlere geçiş yapmaktalar. Önümüzdeki günler başta Aleviler olmak üzere tüm ezilenler ve yok sayılanlar için zorlu günler olacaktır. Ekonomik hayatın durması ve devamında yaşanacak işsizlik, yoksulluk, kıtlik ve baskı kaos yaratacaktır. Korona ilk değil son da olmayacaktır.
90’lardan bu yana yaşanan liberal gidişata dur diyen alternatif ilişkilenmeler yaratamadığımız için laik halk için demokrasi, eşit yurttaşlık hala en acil talebimizdir. Şimdi geleceğimiz için ortak akılla bütünlüklü düşünmeliyiz. ‘’Organize olmuş azınlıklar organize olmamış yığınlara hükmeder. V.I.Lenin’’
O halde ölüm değil yaşamı-Can’ı esas alanların koordine içinde olmasının zamanıdır. Kendiliğindenci değil kolektif olmalıyız. Doğa ve insanlık için küresel saldırıya karşı enternasyonal dayanışma ile kalıcı ilişkilenme yaratılma çabasına dönüşmelidir.
Dert bizde derman ellerimizdedir. *Her ne ararsan kendinde* ara düsturuyla Alevi örgütleri başta olmak üzere Emek ve Demokrasi bileşenleriyle, yüzünü halka ve hakikate dönmüş partiler, sendikalar, demokratik kitle örgütleri uluslararası iletişimle koordine olmak zorunda. İnternette gezen binlerce kirli bilgiyi değil, doğru ve sağlıklı bilgiyi aktararak, dayanışma ağları kurarak çare ve yol gösterebilir olmalıyız.
Tüm kurumlar önce iletişim bilgilerine sahip olmalı ve üyelerini arayıp müşgüllerin nasıl çözüleceğini anlatmalıdır. Son günlerde AABK 10 Ülkede koronayı dayanışmayla yeneceğiz şiarıyla dayanışma hatları oluşturdu. Türkiye’de ki Alevi örgütlülüğü ise lokal dayanışmaları aşamadı, etkin bir irade gösteremedi. Nasıl ki hiçbir şey eskisi gibi olmayacaksa Alevi örgütlülüğü de eskisi gibi olmamalı. İlkeli çağdaş, ikrarlı, rızalıklı bir Alevi örgütlülüğü mümkün ve zorunludur.
Felaketler yaşanmadan öngörüyle hareket etmeliyiz. Yaşamın inancı olan Yol’umuza uygun her alanda yaşam meclisleri oluşturan bir Alevi örgütlülüğüne de adım atan platformlar içinde olmanın yollarını aramalıyız. Cem’evleri içinde bilimin, sanatın, çocukların, gençlerin, kadınların olduğu yaşam evleri olmalı. Rıza şehrini içimizde kurup geleceği şimdiden örmeliyiz.
Birbirimizin Hızırı birbirimize CAN ELİ olabiliriz. Aşkımız cemalimiz olsun.
04/04/2020 Efe ENGİN.