Virüse ve neoliberalizme karşı işçiler el ele
Koronavirüsün etkisi altındaki Hong Kong’da ve Güney Kore’de işçi sendikaları salgınla savaşmak için ele ele olduklarını belirterek ortak açıklamayla taleplerini dile getirdi
Virüse ve neoliberalizme karşı işçiler el ele
Çeviri: Oğuzcan Ünlü
Dünyanın dört bir yanı ve yaşamın her bir kesimi koronavirüs küresel salgını sebebiyle eşi benzeri görülmemiş zorluklarla karşı karşıya kalmaktadır. Pandemik salgın, yalnızca kamu sağlığına ve güvenliğine bedel ödetmiyor aynı zamanda işçilerin geçimlerini de tehlikeye atıyor.
Öte yandan, yiyecek-içecek, perakende, otelcilik, sivil havacılık ve imalat gibi sektörlerde işçiler ücretsiz izin almaya zorlanmakla ya da direkt işten çıkartılmalarla karşı karşıya kalmaktadır. Dahası sağlık, temizlik işleri, toplu taşıma gibi kamu hizmetlerinde çalışan işçiler kişisel koruyucu ekipmanlar sınırlı sayıda bulunduğundan çok ciddi enfeksiyon riskine maruz kalmaktadır. Pandemi, Hong Kong ve Güney Kore gibi sosyal güvenlik politikalarında yetersizlik olan, işçi hakları ve istihdam istikrarı konusunda neoliberalizmin krizi altında ilk tavizleri verecek olan ekonomilerdeki yetersizlikleri çoktan açığa çıkarmıştır. Bu durumda sözleşmesiz, gündelik, engelli ve göçmen işçiler özellikle savunmasızdır. Öte yandan uzun süredir çalışan işçiler ise işten çıkarılma, yetersiz iş sağlığı ve yetersiz iş güvenliği riski altındadır.
Koronavirüsün yayılması, Hong Kong ve Güney Kore gibi sermaye kazancına ve kârına odaklanan ekonomilerin limitlerini meydana çıkartmıştır. Şimdi nefretin, dışlamanın, ayrımcılığın ve eşitsizliğin ötesinde mevcut kamu sisteminin eksikliklerini tamamlayabilmek için yasal, kurumsal, finansal, sosyal yapısal açıdan ve insan kaynaklarıyla tesis açısından yeni başlıklar geliştirmeliyiz. Salgını yaşayan Hong Kong ve Güney Kore’de işçi hakları ciddi bir tehdit altındadır. Hong Kong İşçi Sendikaları Konfederasyonu ve Güney Kore İşçi Sendikaları Konfederasyonu, işçi hakları ve işyeri güvenliğini temin etmek için ele ele vermektedir. Virüse karşı savaşın uzun bir mücadele olması ve görünür tek bir yerde sona ermeyeceği beklenirken, bağımsız emek hareketi işçi hakları için uzun soluklu bir mücadele öngörmektedir. Bu sebeple Hong Kong ve Güney Kore hükümetlerine, koronavirüs salgını sırasında ve sonrasında işçi haklarını garanti altına almak için, işyeri sağlığının ve işçi güvenliğinin kurban edilmemesi için aşağıdaki taleplerimizi açıklıyoruz:
>>Koronavirüs salgını boyunca geçici olarak işsiz kalmış ve işlerinden ücretsiz izine çıkartılmış insanların yaşamsal para ihtiyaçları için kamu fonları kullanılmalıdır.
>>Karantinanın herhangi bir periyodunda işçilerin ücretlerinde ve şartlarında herhangi bir kaybın olmayacağı garanti altına alınmalıdır.
>>Tüm enfekte işçilerin ücretli izin hakkına sahip olması ve koronavirüsü atlatmış işçilerin ücretlerinde ya da şartlarında herhangi bir kaybın olmaması garanti altına alınmalıdır.
>>Karantina ve iyileşme dönemi sonrası geri dönen işçilerin herhangi bir ayrımcılığa maruz kalmaması sağlanmalıdır.
>>Enfekte insanlarla ya da enfekte bölgeden gelen insanlarla temas edebilecek tüm işçilerin kişisel koruma malzemeleri kapsamlı bir şekilde sağlanmalıdır.
>>Temel kamu hizmetlerini gerçekleştiren ve çok sık kullanılan hizmetlerde çalışan tüm işçilerin kişisel koruma malzemeleri kapsamlı bir şekilde sağlanmalıdır.
>>Yukarıda sıralanmış önlemlerin herhangi bir ayrımcılık olmaksızın, resmi ve kayıt dışında çalışan sözleşmesiz, geçici, engelli ve göçmen işçiler için de geçerli olduğu garanti altına alınmalıdır.
>>Enfeksiyonların sayısı, yeri hakkındaki bilgilerin ve enfeksiyonu önlemek için gerek duyulan tüm bilgilerin şeffaf ve güncel bir şekilde halka, işçilere ve işçi sendikalarına ulaşması sağlanmalıdır.
>>İşyeri güvenliğini sağlayabilecek önlemler ve prosedürler tertiplemek için işçi sendikalarıyla düzenli istişareler düzenlenmelidir.
>>Koronavirüs salgını boyunca ve sonrasında tüm kamu harcamalarının ve kaynaklarının ihtiyaç duyulan temel kamu hizmetlerinin kesilmemesi için kullanımı sağlanmalıdır.