ÇAĞDAŞ ALEVİ BİRLİĞİNİN (ÇAB) İSVEÇ RÖPORTAJI Sn. REŞAT COŞAR İLE YAPILDI.

M.Ali Çabuk <m.alicabuk@hotmail.com>
9.02.2020 Paz 18:55
REŞAT COŞAR ile SÖYLEŞİ

Mehmet Ali Çabuk:
-Merhaba efendim ben Mehmet Ali Çabuk, hoş geldiniz.

Reşat Coşar:
-Merhaba efendim, ben :Reşat Coşar… İsveçte yaşıyorum…

Mehmet Ali Çabuk:
.Reşat Can, Anadolu’nun neresinden ve hangi rüzga sizi buralara attı?

Reşat Coişar:
-Ben Dersimliyim, Ancak, Erzurum-Tekman‘da yaşıyorduk. Beni buralara 12 Eylül Faşist Darbesinin Soğuk Rüzgarları attı.

Mehmet Ali Çabuk:
-Geldiğinizde kaç yaşında idiniz?

Reşat Coşar:
-Geldiğimde 23 yaşında; umutları, hevesleri, coşkuları yüksek bir genç idim.

Mehmet Ali Çabuk:
-Şimdi ne durumda o umtlar, hevesler ve coşkular ne durumda?

Reşat Coşar:
-Memleket hasreti, geçim çabaları, halkıma uygulanan siyasal baskı, kültürümüze uygulanan yokedişler (asimilasyon), dolayısı ile büyük çarkın dişlileri arasında; umut, heves ve coşkularım törpülene törpülene güdük kaldı. Ama mücadele azmim bütün canlılığı ile taptaze duruyor. Mücadele azmime de özkültürümün kaynaklık ettiğini ve daima bu mücadelenin dipdiri, tükenmeden devam edeceğine inancım tamdır.

Mehmet Ali Çabuk:
-Kendinizi tanıtır mısınız?

Reşat Coşar:
-Isvec Alevi hareketi, ve ya örgutlu olan İisvec Alevi Federasiyonu, ondört yildir örgutlu.mevcut örgutlenme bir cok acidan günün ihtiyaclarina yeterince cözum uretmemekte…. Yapilan tartismalar sonucu günün ihtiyaclarina basta olmak uzere,hedefledigimiz büyüme ve cözumlemeler icin daha, genis perspektifler önumuze koyduk. Elbeteki ilkeler uzerinden örgutlenme ve ögretimizi derinlikli, kavramak,kadro ihtiyacimizi icin egitim calistaylari da hedefliyoruz. Bunun ön kosulu olarak yenilenme, alan calismalariyla guclerimizi tahkim etmek icin, meclis örgutlenmeleri önumuze koyduk.calismalarimiz giderek,ön gödugumuz dogrultuda olumlu sonuclara dogru gelismektedir. Ayrica,dışımızda var olan alevi örgutlenmeleri ve diger mutefik demokratik kitle örgutleriyle de ilkeli birliktelikler hedeflerimiz arasindadir. Sahsen, 4 ayaleten,olusan ve 2. Bölge Alevi Meclisi olarak, adlandirdigimiz bölgede iki akm miz ortak hareket etmektedirler. Ben simdilik gecici yürütmede sözcu ve örgutlenme sorumlusuyum.

Mehmet Ali Çabuk:
-Kısa özgeçmişinizi anlatır mısınız?

Reşat Coşar:
-Aslen Dersimliyiz. Erzurum tekman ilcesi, Alimor Köyundenim. Yasamimin 10 yili Erzicanda gecti. geri kalani İstanbul‘da.24 yadimda yurtdisina ciktim.
Kürt Aleviyim. Evli üç cocugum var. Ulkeden cikma nedenim,Kurt Alevi ve emekci olmamdan öturu karsilastigim sikintilardir. Türkiyede sendikal faliyetkerim ileri maden is temsilciligi ile emek,eksenli demokratik hak ve özgurlukler mucadelesinde bulundum.
Yurtdisinda, tekrar bir sosyalist olarak,demokratik örgutlenmede bulundum. Yaklasik onbeş yildir Avrupa Alevi Demokratik Hareketi, AABK bileseni olan İsvec Alevi Federasiyonu calisani olarak, görev yapmaktayim.

Mehmet Ali Çabuk:
-12 Eylül Fırtınası sizi Avrupaya attığınızda nasıl bir atmosfer ile karşılaşıp neler hisettiniz?

Reşat Coşar:
-Tabiki apayrı bir dünyada kendimi buldum. İnsan haklarının hüküm sürdüğü,kalkınmış refah içindeki ortama beni de şaşkına çevirdi.Doğal olarak uyum zorluğu yaşadım. Ayrıca dil sorununu aşmanın güçlüklerini herkes gibi ben de yaşadım. Ama bu bocalama kısa sürede aşıldı. Adaptasyon gerçekleştikçe hayat daha da güzelleşti. Sosyalite işlemeye başladıkça; heves, coşku ve umutlar daha da canlandı. Bu aşamadan sonra da çeşitli toplantılarda bir araya gelme, birlikte düşünme, ortak kararlarda buluşma başladı.

Mehmet Ali Çabuk:
-Sosyaliteniz arttıkça toplantılar düzenlemeniz, sivil toplum kuruluşlarında (STK)
bir araya gelerek dernekler aracılığı ile örgütlenmeniz; bir ihtiyaçtan mıydı, bir tutkudan mıydı, memleket özlemi kaynaklı mıydı, siyasal mıydı, ekonomik yardım ve dayanışma mıydı yoksa Alevilik asimilasyon kaygısı mıydı? Bu soruya cevabınız ne olur?

Reşat Coşar:
-Bu saydıklarınızın hepsinden birer parça vardı. En büyük güç örgütlü güçtü.Bireysel çabalar boğulup giden çabalardı. Öyle ise örgütlenmek tek çare idi. Genelde Avrupa’nın özelde İsveç’in yasaları çerçevesinde demokratik kitle tarzı bir örgütlenme benimsedik. Ve hala doğru olan da budur. İşte bunu uygulamaya koyduk. Derneklerimiz bululuşma, dayanışma, yardımlaşma, özlem giderme, hak arma, sosyal ve siyasal zeminimiz oldu.Sivas Katliamından sonra, Aleviler daha duyarlı hale geldi ve örgütlenme üst seviyeye çıktı. O sıralarda ben de İsveçte ikamet ediyordum. Bir Alevi olarak, Sivas Katliamından sonra kendimi daha çok sorumlu hisetmeye başladım. Ve Alevi örgütleri içinde yer almaya başladım. Zamanla olayın vehametini kavradıkça daha çok yoğunlaştım. Bu uğurda azmim beni bir hizmet eri olarak çalışmama adayacaktır. Bu inançtayım…

Mehmet Ali Çabuk:
-Sn. Reşat Coşar, peki başarılı oldunuz mu?

Reşat Coşar:
-Evet, bence başarılı olduk. Çok önemli işlevler gördük. Bir zemin oluşturduk ve bu zemin üzerinde biz ve bizden sonra da çocuklarımız Alevi asimilasyonuna karşı demokratik direnç ile çabalar göstereceklerdir. Bu çabaların gittikçe yoğunluk kazanacağına inancım k

Çok güçlü.

Mehmet Ali Çabuk:
-Örgütlenme aşamasında karşılaştığınız sorunlar var mıydı, var idi ise nelerdi?

Reşat Coşar:
-İsveç Devleti bize herhangi bir sorun çıkarmadı. Yasalar çerçevesinde demokratik kitle örgütü bazlı çalışmalarımızı engel veya güçlük çıkaracak bir durum söz konusu olmadı.

Mehmet Ali Çabuk:
-Peki siz Alevilerin arasında sorun veya engeller çıkıyor muydu?

Reşat Coşar:
-Sn. Hocam, Aleviler arasında her hangi bir sorun yoktu. Kısacası herhangi bir güçlükle karşılaşmadan, çok da kolay bir örgütlenme süreci yaşadık diyebilirim.

Mehmet Ali Çabuk:
-Sn. Reşat Coşar güncel deyim ile ‚‘Alisiz Aleviler‘‘ sorun olarak görülmüyor muydu?

Reşat Coşar:
-Evet, bu konuda bir zamanlar sorunlar yaşandı. Varlığın Birliği İnançlı alevileri toplantılara almıyorlardı. Toplantıya alınıp da sunum yapan arkadaşlarımızı dışarı atıyorlardı. Sert davranıyorlardı. Ancak bu gün o aşama geride kaldı diyebilirim. Bu arada söylemek istediğim bir konu var. İzninizle değinmek istiyorum.

Mehmet Ali Çabuk:
-Buyrun Sn. Reşat Coşar.

Reşat Coşar:
-İsveç’te Alisiz Alevilik çok güçlüdür. Ve çalışmaları ileri düzeydedir. Duyarlı insanların birlikteliği kayda değer.Bunun belirtilmesini özellikle istiyorum.

Mehmet Ali Çabuk:
-Aleviliği çocuklarınıza öğretebiliyor musunuz?

Reşat Coşar:
-Malesef çocuklarımıza Aleviliği öğretemiyoruz.Yüzyıllardı süren baskı, katliam ve asimilasyon dan sırlanarak saklanmaya çalışan Aleviliği tam bilemiyoruz ki anlatabilelim. İşte çabalarımız; baskı, katliam ve asimilasyona dur diyerek,Alevi enstitüleri açarak Aleviliği öğrenmek gerekse ritüellerini yerine getirmek gerekse de yüksek bilince erişerek Alevice yaşarak Rıza Şehrine olaşmak istiyoruz.
Sn Hocam, önce biz ebeveynlerin Aleviliği öğrenmesi lazım.

Mehmet Ali Çabuk:
-Alevilik eğitim çalışması yapmanız gerekmiyor mu, böyle bir ihtiyaç duymuyor musunuz? Dernekleriniz yada meclislerinizde eğitim çalışmaları gündem konusu oluyor mu?

Reşat Coşar:
-Eğitim konusu gündemimizde var. Bu konuda paneller düzenleme,Facebook sayfa veya gruplarından yarartlanmak, gerektiğinde bir haber portalı çalıştırarak, kendimizden başlayarak çocuklarımızı da bilgilendirmek, çocuklarımıza ders şeklinde sunumlar yaptırmak istiyoruz. Gündemimizde bu konu çok geniş yer tutmaya başladı.Silerden yani Çağdaş Alevi Birliği’nden (ÇAB) de yardım almak isteğimiz var. Kısa süzre sonra toplanacak olan meclisimizin de gündemine alacağız.

Mehmet Ali Çabuk:
-Biz Çağdaş Alevi Birliği olarak bir hareketiz. Bizim akademisyenlerimiz, edebiyatçılarımız, şairlerimiz, müzisyenlerimiz daha da ötesi Pirlerimiz var. Sayfalarımız, portalımız ve hazırlıkları devam eden rodyo var. Dilerseniz bizim ürettiklerimizden yararlanabilirsiniz. Ya da bizler İsveç’e gelerek cemal cemale sizlere Alevilik ile ,ilgili sunumlar yapabiliriz.
Buna nasıl bakarsınız.

Reşat Coşar:
-Türkiye’dekibirçok Alevi Hareketini izliyorum. Çağdaş Alevi Birliğini de izliyorum Ve kendimize çok da yakın buluyoruz. Dedikleriniz gayet olumlu şeyler ve bizim de gündemimizi işgal eden istemler. Meclisimizin toplanması ile konu gündeme alınacak ve uygun bulunması halinde bu saydıklarınızı pratikt egerçekleştirebileceğiz. Çağdaş Alevi Birliği çalışmalarını çok önemli buluyorum. Çok güzel değerler üretiyorsunuz. Halkımız adına ÇAB’a teşekkür ediyorum. Biz de bir örgütlenme içerisindeyiz. Bir meclis oluşturma çabasındayız. Bu konular ve dolayısı ile ÇAB gündem maddesi olacak….

Mehmet Ali Çabuk:
-Sizce Çağdaş Alevi Birliği nasıl bir Avrupa çalışması yürütürse başarılı olur?

Reşat Coşar:
-Bence nasıl ki biz ÇAB’ı izliyorsak, ÇAB’da Avrupa Alevi Derneklerini izlemeli ve diyalog ile bütünleşmeli. Ortak etkinlikler yapılmalı, işbirliği ile seminerler hazırlanmalı, saflar sıklaşmalı. Kısaca bütün Alevilerin birliği sağlanmalı.Bunun önünde felsefi bir engel yoktur.

Mehmet Ali Çabuk:
Bütünleşme sizce nasıl sağlanır?

Reşat Coşar:
-Sizin meclisiniz var. Bizi davet etmeyi önerin Bizim meclisimiz kuruluyor. Bu düşünceleri meclisimize öneririm. Ve bu önermeler bütün Avrupa ülkelerine yapılsın. Karşılklı kabuller meclislerden çıkarsa bütünleşmenin dolayısı ile ‚‘büyümenin önü alınamaz‘‘ diye düşünüyorum… Daha da büyürüz. Ve bu minval üzere bütün Avrupa ülkelerinde aynı yöntemi uygulayalım. BUYRUN SİZE BÜTÜNLEŞME…

Mehmet Ali Çabuk:
-Harikasınız!
-Ohalde sizleri meclisimize davet ediyoruz. BUYRUN. Ve bizim meclis ilkelerimiz var, yol ve yordamımız var.Bizden faydalanın meclisinizi oluştururken. Ne dersiniz?

Reşat Coşar:
-Haklısınız… Size teşekkür ederim bu davet için… Öneriniz dikkate alınacak ve meclisimize sunulacak. Belirleyici ve karar alıcı kurumumuz meclisimiz olacaktır sizin ilkelerinizden yararlanacağız. Bu birliktelik bizleri ve dolayısı ile Alevi Birliğinin genişlemesine büyük katkı sunacak, buna inanıyor ve yürekten destekliyoruöm.

Mehmet Ali Çabuk:
-Var mı ekleyeceğiniz?

Reşat Coşar:
-Çok teşekkür ederim. AŞK İLE…

Mehmet Ali Çabuk:
-Biz Canız! AŞK İLE…

08.02.2020 mehmet ali çabuk

Haber
İlgili Haberler
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.
Menü
Sohbeti Başlat
Merhaba,Web Sayfamıza Hoşgeldiniz..
Size Nasıl Yardımcı Olabilirim?