Van’da çığ faciası: 23 kişi yaşamını yitirdi

05.02.2020 12:28 GÜNCEL
Van’da çığ altında kalan yurttaşlar için arama kurtarma çalışmalarını yürüten ekibin üzerine çığ düştü. Yaşanan ikinci çığ faciasıyla birlikte can kaybı 23’e yükseldi

Van-Bahçesaray kara yolunun 33. kilometresinde üzerine çığ düşen minibüsten olduğu değerlendirilen 2 kişiyi arama çalışmaları devam ederken ikinci çığ düştü.

Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, “Çığ altındakileri arayan AFAD, UMKE ve diğer ekiplerin üzerine de çığ düştü” açıklamasında bulunurken, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “30’u aşkın arama kurtarmacı, vatandaşımız, korucumuz, jandarmamız, UMKE’cimiz kurtarıldı, hastanelere sevk edildiler. İkinci çığ olayında 8’i jandarma, 3’ü güvenlik korucusu, 1’i itfaiye eri olmak üzere 12 kişi yaşamını yitirdi” dedi.

Yapılan son açıklamalara göre yaşamını yitirenlerin sayısı 23’e çıktı.

AFAD AÇIKLAMA YAPTI

Konuyla ilgili olarak açıklama yapan Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), “Van Bahçesaray’da dün meydana gelen çığ düşmesi sonucu kaybolan vatandaşlarımıza ulaşmak için arama kurtarma çalışması yürüten ekiplerimizin bulunduğu bölgeye ikinci bir çığ düşmüştür. Bölgedeki diğer ekiplerimiz ivedilikle olay yerine sevk edildi. Gelişmeleri takip ediyoruz” ifadelerini kullandı.

VAN VALİLİĞİ’NDEN AÇIKLAMA

Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, olayın ardından bir açıklama yaparak, çığ altında kalan ekiplerden 25 kişinin kurtarıldığını ve arama- kurtarma çalışmalarının devam ettiğini bildirdi.

Valilik tarafından yapılan açıklama şu şekilde:

“Çığ altındakileri arayan AFAD, UMKE ve diğer ekiplerin üzerine de çığ düştü. Çığ altında kalan ekiplerdeki 25 kişi kurtarılarak hastaneye kaldırıldı. Kurtarma çalışmaları devam ediyor.”

BAHÇESARAY BELEDİYE BAŞKANI: TAHMİNEN 50 KİŞİ ÇIĞ ALTINDA

Öte yandan, NTV yayınına bağlanan Bahçesaray Belediye Başkanı Meki Arvas ise şu ifadeleri kullandı:

“Biz Hizan’da iki tane cenazemizi götürüyorduk, orada çalışmalar devam ediyordu. Ancak bazı vatandaşlarımız aynı yolu kullanmak istediler. Tabi ki köy yerinde de devletin tüm çalışmaları devam ettiriyorlardı. 25 kişinin çıkarıldığı haberini aldık yaralı olarak Van’a ulaştırıldı onlar. Diğerleri kaç kişi kalmış net bir bilgi yok elimizde. 25 kişi çıkarılmış, 5 araç operatörlerle beraber çığ altında bilgiyi aldık. Ve çalışmalar hızlı bir biçimde devam ediyor.

Arvas, “300’ün üzerinde arama çalışmalarını sürdüren ekip vardı. Tahminen 50 kişi çığ altında kaldı. Bize ulaşan bilgi o şekilde.” ifadelerini kullandı.

İçişleri Bakanlığı’ndan açıklama

İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Van AFAD İl Müdürü’nün de çığ altında kaldığı belirtilerek yerine Muş AFAD İl Müdürü’nün getirildiği bildirildi. Bölgede arama kurtarma çalışmalarına katılan Van AFAD İl Müdürü Osman Uçar çığ altından yaralı olarak kurtarılarak Van Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı.

Açıklama şu şekilde:

“Van-Bahçesaray kara yolunun 33. kilometresinde dün meydana gelen çiğ düşmesi sonucu, 15 vatandaşımız çığdan etkilenmiş, çığdan etkilenen vatandaşlarımızı kurtarmak için bölgeye ekipler sevk edilmiştir. Bölgeye sevk edilen arama kurtarma ekipleri 13 vatadaşımızı (8 sağ,5 ölü) çığ altından çıkarmış, kayıp olan 2 vatandaşımızı arama kurtarma çalışmalarına bölgedeki olumsuz hava koşulları nedeniyle saat 01.00 sularında ara verilmiştir.

Söz konusu arama kurtarma çalışmaları uzman personelin görüşü alınarak bugün saat 07.00 sıralarında tekrar başlamıştır.

Devam eden arama kurtarma çalışmaları sırasında bölgede tekrar bir çığ düşme hadisesi yaşanmıştır.

Yaşanan bu çığ düşmesi olayında şu ana kadar 30 kişiye ulaşılmış olup, çığ altında olanlar için arama kurtarma çalışmaları devam etmektedir.

Olayın ardından bölgeye hemen Van, Hakkari, Şırnak, Bitlis, Siirt, Erzurum ve Ankara illerinden JAK dahil arama kurtarma ekipleri sevk edilmiştir.

Ayrıca arama kurtarma faaliyetlerini koordine ettiği sırada çığ altında kalan Van AFAD İl Müdürünün yerine Muş İl AFAD müdürü bölgeye sevk edilmiştir. Diğer iller teyakküza geçirilmiş olup arama kurtarma çalışmaları için hazır bekletilmektedir. Ayrıca Ankara’dan yürütülen çalışmaları sevk etmek üzere AFAD Müdahale Daire Başkanı bölgeye gönderilmiştir. Gelişmelerle ilgili bilgi verilecektir.”

van-da-cig-altinda-kalanlari-arayan-ekibin-uzerine-cig-dustu-684353-1.

VALİ BİLMEZ: 21 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ

Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, yaptığı son açıklamada çığ nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayılarının toplamda 23’e çıktığını açıkladı.

Bilmez, bölgedeki arama kurtarma çalışmalarının sürdüğünü bildirdi.

NE OLMUŞTU?

Van-Bahçesaray karayolunda çığ düşmesi sonucu kayıp olduğu tahmin edilen 2 kişi için, sabahın ilk ışıklarıyla birlikte arama kurtarma çalışması yeniden başlatılmıştı.

3 bin rakımlı Karabet geçidi yakınlarında dün saat 17.00 sıralarında iş makinesi operatörü Bahattin Karagülle, karayolunda yol açma çalışmaları için küreme yaparken, çığ düştü. İş makinesi kısmen kar altında kalırken, arkasında bulunan minibüs ise yamaçtan kopan tonlarca karın altında kaldı. İş makinesi operatörü Bahattin Karagülle kendi imkanlarıyla kurtulup, yetkililere haber verdi.

Bunun üzerine bölgeye UMKE, AFAD, Karayolları ve Jandarma ekipleri sevk edildi. Saat 21.00 sıralarında ulaşılan minibüste 7 kişi kurtarıldı, 5 kişinin ise cansız bedenine ulaşıldı. Minibüste bulunduğu tahmin edilen 2 kişi ise bulunamadı. Aramalara dün gece yarısı ara verilmişti.